Otthonunk színei - Színkontrasztok 2. rész
2019. március 18. írta: ezazahaz

Otthonunk színei - Színkontrasztok 2. rész

Színharmóniák, kontrasztok otthonunkban

narancskek.jpg

Ahogy az előző blogbejegyzésben ígértem, érkezik a színharmóniák, kontrasztok 2. része. Igen, ma is előhozakodom a színkörrel és áttekintjük a komplementer, azaz kiegészítő színkombinációkat. A komplementer színpárok ismerete azért is különösen fontos, mert köztük feszül a legnagyobb ellentét. Szemben helyezkednek el a színkörön és egymás mellé kerülve felerősítik egymást. Szinte vibrálóakká válhatnak. A lakberendezésben remekül lehet alkalmazni, ha óvatosan, biztos kézzel bánunk velük. Rendkívül életteli, dinamikus, izgalmas és inspiráló hatást érhetünk el velük, ugyanakkor könnyebb átesni a túl oldalára, mint egy analóg vagy egy monokróm paletta esetén. De ennek alkalmazásakor más a cél is. Ezek a színpárok, ahogy említettem egymással szemben láthatóak a színkörön:

komplementer.jpg

  • sárga-lila
  • sárgásnarancs – kékeslila
  • narancs – kék
  • vörösesnarancs – kékeszöld
  • vörös – zöld
  • vöröseslila – sárgászöld

 kompl_lagyabb.jpg

Természetesen, itt is igaz, amit az előző bejegyzésben már említettem: nem 12 színnel kell gazdálkodnunk; a színkör csupán a bázis. Ha 24 osztatú vagy folytonos színkört használunk, akkor azokra is igaz; a szemben (180°-ban) fekvő színpárok komplementerei egymásnak.

  • ugyanígy, ha feketét keverünk a színekhez, sötétebb, ha fehéret, világosabb tónusokat kapunk. Finomíthatjuk, vagy éppen drámaibbá tehetjük az adott kombinációt.
  • ha a színnel megegyező világosságú szürkét vegyítünk a színekbe, tört, „piszkosabb”, kevésbé telített árnyalatokat kapunk.
  • az arányokkal is érdemes kísérletezni: néhol egy vörös drapéria vagy nagyobb falszakasz a leghatásosabb, más esetben lehet, hogy a vörösből egy csepp is elég: egy virágcserép, egy gyertyatartó vagy párna. Mindig tartsuk szem előtt, milyen hatásra törekszünk, milyen közegben érezzük magunkat igazán elemünkben.

lilasarha_kompl.jpg

Továbbá a komplementer színharmóniák vibráló hatása tompítható, finomítható, ha egy semleges színt – pl. fehéret, szürkét – is alkalmazunk az adott helyiségben.

piros_zold_pluszbarna.jpg

(komplementer színharmónia natúr fával tompítva)

Másik variáció, amikor a komplementer színpárhoz egy harmadik, tetszőleges színt választunk a színkörről. Ilyenkor nem kell figyelni az irányokat, illetve a színek egymáshoz való elhelyezkedését a körön. Válasszuk azt, ami a legjobban tetszik. Itt is nagyon fontosak az arányok. A jól eltalált kombináción áll vagy bukik minden: megtalálhatjuk az egyensúlyt, ami egy dinamikus, friss enteriőrt varázsol körénk.

lilasargapluszeegy.jpg

(komplementer színek lágyabban, harmadik színnel kiegészítve)

A komplementer színharmónia változata a megosztott komplementer színpárosítás. Ez annyit tesz, hogy a kiválasztott szín mellé nem a szemköztit párosítjuk, hanem annak jobb és bal szomszédját. Így kibővül a térben alkalmazott színek palettája, tehát még inkább ügyeljünk a mennyiségi kontrasztokra.

splitcomplementary.jpg

(a jelölt háromszög csupán egy lehetőség)

splitszep.jpg

(megosztott komplementer színharmónia, telített színekkel)

split.jpg

És ha már háromszögeknél járunk, vessünk egy pillantást a trikróm színharmóniára is. A elnevezés komolyan hangzik ugyan, de megérteni egy pillantás. Igen, a színkörre. Egy egyenlő oldalú háromszöget helyezünk el rajta. Bárhogy forgatjuk, mindig három, egymással harmonikusan társítható színre mutat. Természetesen, a színkörön csakis a telített színeket látjuk, de itt is játszhatunk a tónusokkal, megtörhetjük a színeinket szürkével, világosíthatunk, sötétíthetünk, ízlésünk szerint.

trikrom.jpg

(trikróm példa)

triadicpastel.jpg

(trikróm kombináció lágyabban)

triadicvibralo.jpg

Amennyiben friss, dinamikus helyiségre vágyunk, szép hangsúlyokkal, inspiráló légkörrel, érdemes a komplementer színpalettákkal kísérleteznünk. Ha pedig végképp elvesztünk, forduljunk tanácsért szakemberhez.

Jó tervezgetést!

Következő bejegyzés

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3214698910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása