3 tévhit a lakberendezésről
2023. augusztus 14. írta: ezazahaz

3 tévhit a lakberendezésről

Beszélnünk kell róla!

3 tévhit a lakberendezésről…

pexels-karolina-grabowska-4959799.jpg

 

  • A lakberendezés luxus!

Talán a leggyakoribb tévhit, ami a lakberendezés kapcsán felmerül. Sokan – tévesen – úgy vélik, hogy a lakberendezési szolgáltatásokat csakis a tehetősek és a kiváltságosok engedhetik meg maguknak. Habár valóban akadnak cégek és lakberendezők, akiknek ez a fő profiluk, a valóság azonban teljesen más. Mivel mindenki számára az a cél, hogy a saját keretei és anyagi befektetései mellett a lehető legjobb végeredményt érje el: azaz az ingatlana értéke nőjön, így nem csoda, hogy szükség van azon tervezőkre, akik a kívánt végeredményt, a megfelelő technológiákat és a költségkeretet úgy hangolják össze, hogy az ár-érték arány ne kerüljön ki a fókuszból. Azaz az ingatlan ára növekedjen, a piaci népszerűsége nőjön, azaz legyen kívánatos, felkészülve akár egy „jó vásárra”. A jó lakberendező rá fog mutatni azokra a pontokra is, ahol megéri egy magasabb minőségű/árú elem és azokra is, ahol érdemes visszafogottabb döntést hoznunk.

Tulajdonképpen egy racionális nagymamává válik, aki nem dönt a megbízó feje felett, de átadja számára az összes olyan információt, ami alapján már könnyű meglelni az optimumot.

pexels-cottonbro-studio-6583362.jpg

 

  • Csakis a design számít!

A másik hangzatos tétel és szintúgy tévedés, hogy a lakberendező mindenek felett a designt, a kinézetet helyezi előtérbe: az egész pusztán az esztétikáról szól, a belsőépítészet kizárólag a szép terek kialakítására összpontosít. Bár az esztétika kétségtelenül fontos, a belsőépítészet túlmutat a külsőségeken. A jó és tapasztalt tervezők olyan tényezőket vesznek figyelembe, mint az ergonómia, a funkcionalitás, a térszervezés, a fenntarthatóság, a biztonság, valamint szem előtt tartja a helyiségkapcsolatokat, még egy-egy szoba tervezésekor is. Nevezzük holisztikus tervezésnek vagy látásmódnak. A cél olyan tereket létrehozása, amelyek vizuálisan vonzóak, tükrözik a megrendelők személyiségét, életmódját, temperamentumát, ugyanakkor praktikusak és hosszú távon képesek kiszolgálni a lakóikat. Ráadásul a lakberendezői tapasztalat, az átfogó rálátás a piacra arra is képessé teszi a tervezőt, hogy alacsonyabb költségvetésből is színvonalas, „többet mutató” enteriőrt teremtsen.

 

  • Felesleges pluszkiadás!

A harmadik „vád”, amit érdemes átgondolnunk az alábbiak tükrében: plusszköltség-e a lakberendező-tervező bevonása? Egyesek úgy vélik, hogy belsőépítész vagy lakberendező-tervező megbízása felesleges kiadás, és hogy a tervezési folyamatot maguk is el tudják végezni. Egy megbízható szakember azonban értékes szakértelmet, tapasztalatot és tudást tesz le az asztalra. Meg fogja érteni a vágyakat, az elgondolásokat, és segít, hogy laikus hibák nélkül integráljuk a tervbe - pro és kontra elemezve ezeket és adaptálva az adott térre és családmodellre. A tervezési elvek, ergonómia, térbeni elrendezés, anyagválasztás, valamint a beszerzési források átfogó ismerete, a szín- és stíluselméleti tudása végigvezetnek bármely lakásfelújítót vagy építkezőt akár a teljes folyamaton Ezzel nemcsak effektív pénz lehet spórolni, hanem időt, rengeteg időt, bosszúságot, számtalan korrigálást, és potenciálisan akár visszafordíthatatlan tervezési hibákat is.

pexels-cottonbro-studio-4505458.jpg

Vegyünk egy egyszerű és életszerű példát: sikerül beszereznünk egy kanapét, ami „csak” 10 cm-rel szélesebb, mint ami a nappalinkban ideális. Nyilván ez már az otthonunkban derül ki: valami nem stimmel. Mi is a probléma? A rejtett közlekedő útvonal beszűkül, kényelmetlenné válik, de megesik, hogy akár el is lehetetlenül. A helyiség kisebbnek is látszódik, kisebbnek is érezzük. Feszengünk. Oké, cseréljük ki a kanapét. Az eredeti kiszállítása egy nap és többezer forint, ahogy a visszaszállítása is. Az új kanapé kiválasztás, ami TALÁN megfelel majd, újabb idő és újabb szállítási logisztikát igényel. Egyetlen mozzanat, ahol többtízezer forintunk bánta, valamint a cafatokban lógó idegrendszerünk. Na, de mi van akkor, ha a burkolat, vagy más beépített, fix építészeti elem esetén kerül porszem a gépezetbe? Vagy akár egy többmilliós konyha esetén hozunk hibás döntést és járunk pórul?!

És végül egy sokat mondó ábra arról, miért is lehet jó, ha segít minket egy naprakész tudással rendelkező szakember:

(a második ábrán a szett aktuális ára látható:))

3tevhit.png

3tevhitlista.png

Segítségre van szükséged? Keress a weboldalon megtalálható vagy a blackflower11@gmail.com címen!

:)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3418193165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása