Otthonunk színei - Színkontrasztok 3. rész
2019. március 22. írta: ezazahaz

Otthonunk színei - Színkontrasztok 3. rész

Színharmóniák, kontrasztok otthonunkban 3.

doublecomplemeray10.jpg

Elérkezett a harmadik, egyben befejező rész ideje. Természetesen, megint előkapom majd a színkört, ahogy azt tettem az első és a második részben, a színek taglalása során.

Tehát, ott hagytuk abba, hogy áttekintettük a trikróm színharmóniát és nem maradt más hátra, mint belevetni magunkat a legszínesebb, legkomplexebb és persze, legnagyobb gyakorlatot igénylő tetrakróm színkontrasztok vizsgálatába. Valóban, ez már nem a „könnyen összedobjuk” kategória, de megéri áttanulmányozni, próbálgatni, kombinálni, mert egyedi, impulzív, karakteres, csak ránk jellemző élettereket teremthetünk.

doublecomplemetrary.jpg

(arányok és színek)

doublecompl_pastel.jpg

(tompa, puha árnyalatok - így is lehet)

A tetrakróm színharmóniának két változata is létezik. Az első, amikor a színkörre egy négyzetet helyezünk. Bármely négy szín áll a sarokpontokban, azok harmonizálnak egymással. Ezt a harmóniát dupla komplementernek is nevezzük, mivel két, egymással szemben álló szín mellé további két szemközti szín kerül.

tetrakrom_negyzet.jpg

Ezek a színkombinációk:

  • lila, vörösesnarancs, sárga, kékeszöld
  • vöröseslila, narancs, sárgászöld, kék
  • vörös, sárgásnarancs, zöld és kékeslila

Azonban, ahogy az előző színsémáknál, itt sem csupán a színkörön látható színekből válogathatunk. Világosíthatjuk, sötétíthetjük, vagy éppen azonos világosságú szürkével keverhetjük őket. Az alábbi képen három példát mutatok ezekre, csakis azért, hogy lássuk, lehetőségeink gyakorlatilag határtalanok.szinkeveres.png

(példák a feketével, fehérrel, azonos világosságú szürkével történő keverésre)

tetra_doublecomp.jpg

(színpompás élettér- tetrakróm színharmónia)

A másik változat a tetrakróm kombináció esetében az, ha téglalapot helyezünk a színkörre. Ez a színkontraszt dupla megosztott komplementer néven is ismert.

tetrakrom.jpg

Amikor ezeket a színharmóniákat alkalmazzuk, járjunk el igen körültekintően.

  • a színek aránya mindenre befolyással bír. Kísérletezzünk bátran, adagoljuk a színeket apránként, így könnyebben elérhető az egyensúly anélkül, hogy átesnénk a ló túloldalára.
  • érdemes színfoltokat alkalmazni. Néha a kevesebb több.

doublecomplementary2.jpg

(visszafogott környezetben életteli hatás)

  • ha alapvetően nem törekedünk harsány összhatásra, de mégis színes környezetre vágyunk, fontoljuk meg a neutrális burkolatokat, falszíneket, nagybútorokat és játszunk a dekorációval. Színpompás képek a falon, esetleg egy kilimszőnyeg, nagyobb, zöld szobanövényekkel, színes puffok vagy lerakó asztal - igazán életteli, de mégsem letaglózó hatású.tetra.jpg
  • mindig tartsuk szem előtt, mi a célunk. Ha szeretjük a mexikói, mediterrán, etno hatásokat, lehetünk kevésbé visszafogottak.

doublesplit.jpg

(bátor színek, pazar hatás)

doublesplit_compl.jpgHallgassunk a szívünkre és bízzunk magunkban. Ha segítséget vennénk igényben, akkor pedig kérjük lakberendező segítségét a tökéletes választáshoz.

Jó tervezgetést!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1314709275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása