Otthoni iroda - hatékonyan
2019. július 03. írta: ezazahaz

Otthoni iroda - hatékonyan

Home office

Egyre többünk élete alakul úgy, hogy otthonról dolgozhatunk. Akár a hét egy-két napján használjuk csupán, akár a teljes munkaidőt töltjük itt, vagy épp a hobbink miatt válik szükségessé, mindenképp érdemes úgy kialakítani az otthoni irodánkat, hogy hosszútávon biztosítson egészséges, kényelmes és motiváló környezetet. Noha érdemes minden részletre odafigyelni, az alábbi szempontokat komolyan figyelembe véve, nem lesz ördöngösség a megvalósítás.

fbe0c5fa1e9c9a8a6957a19e7adf35db.jpg

Elsőként érdemes feltérképezni, mi is a valós igényünk. Írjunk össze egy listát a legfőbb szempontokról:

  • hányan használjuk majd a kialakított munkaállomást/irodát?
  • lesznek-e olyan ügyfelek, akiket a lakásunkban fogadunk? (Amennyiben ügyfeleket is fogadunk, célszerű egy olyan szobát irodává alakítani, ami az előtérből közvetlen elérhető.)
  • van-e olyan helyiség a lakásban, ami szabadon áll és birtokba vehető? (Amennyiben van, ez maga a főnyeremény.)
  • amennyiben nem áll rendelkezésünkre külön helyiség, a lakás mely szögletébe a legcélszerűbb az elhelyezés? (Vegyük figyelembe, mekkora csendre, nyugalomra, fókuszáltságra vágyunk, mely napszakban.)
  • mennyi időt töltünk majd az otthoni irodánkban? (Teljes munkaidő? Néhány óra? Egyetlen nap a héten?)
  • mi a profilunk? Milyen és mekkora helyet igénylő felszerelésre, bútorra van szükségünk?

40ab396eab544a58cc8edf3c711c67ee.jpg

(kis helyen, stílusosan)

Amikor tisztul a kép és kirajzolódik a számunkra ideális munkahely képe, újabb megfontolni valókkal szembesülünk.

Először is, bármennyi időt töltünk majd a home officeban, célunk a hatékony munkavégzés. Azaz a hely kialakításánál egyik elsődleges szempont, hogy a számunkra zavaró tényezőket kizárjuk.

  • amennyiben külön szobát tudunk berendezni, ez nem jelent problémát, de más esetekben fontoljuk meg az iroda elhelyezését. Pl: ha napközben egyedül vagyunk a lakásban, az irodánkat akár a nappali vagy étkező helyiségbe is tervezhetjük. Ám, ha egész napos sürgés-forgás jellemzi az életünket, végső esetben a háló egy (szeparáltabb, akár bútorral leválasztott) szegletét is használhatjuk.

f880de3b7975c348cf106b9e0424a3e7.jpg

(külön szoba irodának - az igazi szabadság)

53667e0664f899e082f19af35ec06d85.jpg

(egy tolóajtó mögé rejtve - alkalmi munkazóna)

  • a természetes fény nagyon fontos, tehát az ablaktalan helyiségeket érdemes mellőzni.
  • amennyiben monitor, laptop, notebook a munkaeszközünk, a tervezéskor ügyeljünk az ablak elhelyezkedésére: soha ne mögénk kerüljön. Még tükröződésmentes képernyő esetén is zavaró. A legkedvezőbb, ha mellettünk vagy szemben velünk található az ablak.
  • mindenképpen gondoskodjunk a mesterséges megvilágításról. Célszerű a diffúz fényforrás (pl. mennyezeti általános megvilágítás) mellett egy irányítható fényű lámpa beszerzése. LED vagy OLED izzókkal nagyon jó eredményeket érhetünk el, gazdaságosan.

fac337e353f1aec1207cd2bf6a835890.jpg

(remek fények, minimalista design, zöld növény)

  • a megfelelő csatlakozókról, aljzatokról és gépekről, illetve ezek elhelyezéséről idejében döntsünk. A rosszul, kényszerűen elhelyezett dolgok megnehezítik a munkafolyamatokat és elvonják a figyelmet.

A másik fő szempont az ergonómia. Megesik, hogy több órát töltünk az irodánkban, akár folyamatosan a számítógép előtt ülve. Különösen fontos a jól megválasztott irodaszék. Ezen nem érdemes spórolni, mindenki megérdemli, hogy kényelmesen, egészségesen töltse a munkaidejét. Nem beszélve arról, hogy a jól megválasztott bútorok növelik a hatékonyságot is – rövid és hosszú távon egyaránt.

5b5190a4b3514a09113b76d610371baa.jpg

(professzionális munkaszék - mert megérdemeljük!)

  • az állítható ülésmagasság, háttámla és karfa nem luxus. Válasszunk olyan széket, amiben kényelmesen, egyenes derékkal tudunk ülni. Vállainkat lazítsuk el, könyökünket tartsuk 90°-ban behajlítva, alkarunk párhuzamosan a padlóval. A monitor – amennyiben számítógéppel dolgozunk – kb 45-70 centiméterre legyen tőlünk. Vásárlás előtt mindenképp próbáljuk ki a bútort. Hiába látunk csodás/sikkes/ultratrendi székeket a neten, ne csábuljunk el próba nélkül!
  • az asztal magasságát igazítsuk a székhez. A szék általános ülésmagassága kb. 47 cm (45-55 cm), így az asztalé hozzávetőleg 74 cm. (65-75 cm) (átlagos testmagasság esetén). Az állítható székeknek köszönhetően a számunkra ideális beállítás nem álom.cw0shkvuoaeldbn.jpg(ez az ábra remek kiindulópont az ergonomikus kialakításhoz)
  • a monitort állítsuk úgy, hogy enyhén lefelé nézzünk rá.
  • amennyiben szükséges, alkalmazzunk lábtámaszt.
  • igyekezzünk a szükséges holmikat, gyakran alkalmazott eszközöket karnyújtásnyira elhelyezni. Ha sok a munkaeszközünk, érdemes elgondolkodni egy L-alakú asztal beszerzésén.
  • a megfelelő méretű tárolók, szekrények kiválasztása a tárolás és rend(szer) kulcsa.

a00b92a8a660ef8548d4f420365fd6bb.jpg

(tárolás igények szerint)

23e815278f995380b56473559c696b4f.jpg

(tárolás nagy igények szerint)

 És most jöhet a csinosítás. Itt, - néhány praktikus döntést nem számítva - az egyéni ízlés a döntő.

  • amennyiben a lakás meghatározó helyiségébe (étkező, nappali, stb) kerül a dolgozókuckó, jó ötlet összehangolni a szoba stílusával. Érdemes tiszta, világos színeket választani. A friss hangulat üdítőleg hathat munka közben is. 

c1dc91c4292e4c7f767ed786858188bc.jpg

(tárolás, egyszerűség, személyesség)

  • a természetes anyagok szintén jó szolgálatot tehetnek.
  • személyiségünk jegyeit tükrözze a dekoráció; ha a motivációt a vicces idézetek jelentik számunkra, egy-két poszterrel dobjuk fel az irodát. Egy-két családi kép szintén jó inspirációt jelenthet.

c6b0bc19c6cdcc22245435749ddec341.jpg

(csak a tied)

  • az üzenőfal használata is remek fogás. Amellett, hogy a teendőket, aktualitásokat kifüggeszthetjük, tarkíthatjuk személyesebb képekkel, jegyzetekkel. Készülhet parafából, üvegből, de akár mágnesfal is lehet. Itt érdemes figyelembe venni a hely stílusát.

94f32afa2c4545e4be1910c32362447a.jpg

  • a zöld növények jótékony hatását nem is kell külön kiemelni. Válasszunk nem túl sok törődést igénylőeket. (így egy kifogással kevesebb, miért is nem a munkával foglalkozunk:)) 

ec95716783c4bfe2aaf839488fbb66ce.jpg

  • ha ügyfeleket is fogadunk, esetleg egy teljes szobát birtoklunk, érdemes egy leülős részt kialakítani; kényelmes fotelekkel, kisasztallal, állólámpával. Ez hangulatossá, otthonossá teszi a teret, amellett, hogy különböző munkafolyamatok esetén, „helyszínt” is válthatunk.

52eb490111d8425191459a9f2cce387e_1.jpg

(képek: pinterest.com)

Jó tervezést és élvezetes munkát az új irodádban!

Elakadtál? Bizonytalan vagy? Szükséged van néhány praktikára? KATT ide és tervezzünk együtt:)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9114924228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aadriennn 2019.07.04. 23:57:54

Érdekes, hogy a cikket illusztráló képeken a székkel foglalokozó pont kivételével az összes szék minden (pl. "csodás/sikkes/ultratrendi") csak nem ergonómikus...

ezazahaz 2019.07.05. 00:00:59

@aadriennn: igy igaz! ezért is emeltem ki a szövegben, plusz azzal a konkrét képpel a fontosságát. Nyilván, ha az esti netezéshez alakítunk ki sarkot, más az igénybevétel, de teljes munkaidőnél az ergonomikus szék célszerszámnak minősül.:)

nitro1 2019.07.05. 11:35:16

"A legkedvezőbb, ha mellettünk vagy szemben velünk található az ablak."
Ehhez mindenképpen hozzátenném, hogy ha lehet, az ablaktól minél távolabb kerüljünk. Ha közvetlenül mellettünk van, az se igazán jó, ugyanúgy becsillanhat, ha meg velünk szemben van, és amikor dolgozunk, van olyan időszak, hogy a nap pont arról süt, akkor jól át kell gondolni az árnyékolást. Nálunk (az irodában) az asztalok egy része közvetlen az ablakkal szemben volt, és kelet felé nézett az ablak (ezáltal az ember is). Olyan béna szalagfüggöny lett felszerelve a felújításkor, hogy a téli időszakot kivéve az ember szeme kifolyt, mire a nap továbbment a déli irányba, és nem sütött be közvetlenül, mert nem sok mindent fogott meg a fényéből, hogy lehessen látni a monitort. Lehet, hogy egy jobb sötétítővel vagy redőnnyel ez kiküszöbölhető lett volna, de azt is figyelembe kell venni, hogy be lehet-e úgy állítani, hogy a monitort lássa az ember rendesen, de az (otthoni) irodában se legyen vaksötét.

BNati 2020.01.31. 18:48:15

Mindegyik ötlet egy szép letisztult, stílusában jól körülhatárolható ötletet mutat be. Ez mondjuk az én véleményem, de nem feltétlen kell mindennek ránézésre is ergonomikusnak lennie, ha egyszerűen kényelmes, és jól esik benne helyet foglalni. Tehát ezek mind nagyon jó ötletek egy tipikus irodában, viszont lehetnek olyanok is, akiknek csak egy kis kuckó is megtenné, úgyhogy azoknak tudnám ajánlani a következőket: lakberinfo.hu/lakberendezes/dolgozoszoba/2019-09-25-home-office-kenyelmesen/
süti beállítások módosítása