Dzsungel a lakásban
2019. május 09. írta: ezazahaz

Dzsungel a lakásban

Saját oázis

zanyer_1.jpg

A nagy levelű pálmákkal, zöld, buja növényi mintázattal, természeti színekkel hódító irányzat esetében folyamatosan felmerül, hogy kimegy a divatból. Így volt ez idén is, tavaly is. Nos, nem így történt. A trend makacsul tartja magát, talán, népszerűbb, mint valaha. Nem is csoda, hiszen ez egy roppant életteli, frissítő vonal, amit ha ügyesen alkalmazunk, – figyelembe vesszük a lakásunk, otthonunk adottságait, – olyan hangulatot teremthetünk, ahova örömmel térünk haza egy fárasztó nap után. Ráadásul a stílus nem kívánja meg feltétlenül, hogy minden helységünk „megdzsungelosodjon” (ezt a szót én találtam ki, hivatalosan is elnézést kérek:)). Csodásan mutat a nappaliban, vagy létrehozhatunk egy természetközeli, ugyanakkor nyugalmat árasztó színekkel gazdagított háló-oázist, vagy éppen egy mókás gyerekszobát. Kivihetjük a szabadba; a terasz, a balkon, a kert még inkább kerti partikra csábít majd minket.982b1e6e43405944e3d2777faeab2d04.jpg

(Relax!)

Olyannyira sikeres a dzsungel-láz, hogy számos elegáns enteriőrbe is belopakodott. Nagynevű, híres prémiumtapéta- és textilgyártók kínálatából sem hiányozhat már a pálmás-dzsungeles motívum. Elég körbenézni a Cole & Son, a Mind the gap vagy éppen a Casamance házatáján. A diszkrét, zöldes árnyalatú levélmotívumoktól indulva, a paletta folyamatosan bővül: vadabb minták, dzsungel-hangulat, paradicsommadarak, flamingók, meghökkentő színek. Lássuk, hogyan lophatjuk be mindezt a saját otthonunkban.

9856e38a12af2cd4d1bfa10d9f366943.jpg

(igen, fürdőszobában is hódít)

  • amennyiben eleve természetes anyagokat használtunk otthonunk építésekor/berendezésekor, nincs is nehéz dolgunk. A zöldes-pálmás textilek, párnák, kiegészítők remekül illeszkednek.

1ca84c460dd995d383222fc4bb9dc1b4.jpg

  • a modern enteriőrök esetén sem bonyolult az update: egy-egy nagyobb pálma, élénk, nagy levelű, zöld növény elhelyezése minden esetben jó alap. Érdemes ilyenkor a helyiség egy másik pontján kisebb növényekből egy csoportot képezni, fokozva az oázis-érzetet. A függönyök és/vagy párnák itt is hatásos eszközök. Azonban nem kell túlzsúfolni a teret, hagyjuk érvényesülni a motívumokat.

atlagnappali.jpg

  • elegáns, főként nagy térben választhatunk drámaibb tapétát. A dzsungelmotívum, akár állatmintákkal, fémes (arany, réz, bronz, rozégold) kiegészítőkkel, ananászokkal, akár rózsaszín ellenpontokkal csodás, akár luxus-érzetet is kelthet.poshjungle.jpg

(merészség és elegancia)

  • ha az étkezőben alkalmazzuk ezeket az elemeket, válasszunk mintás futókat, amiket kombinálhatunk len asztalterítőkkel, természetes anyagokból (nádból, fából) készült alátétekkel, fémes csillogású asztaldíszekkel. De ugyancsak jól mutat rusztikus/etno fa kiegészítőkkel.

a7041cda130ec4cbc736d7d87ec24bdc_1.jpg

  • a balkon, terasz dekorálásakor még több élő növényt alkalmazhatunk. Ezeket helyezzük mutatós, nagy kaspókba. Az asztaltextileket is úgy válogassuk, ahogy már említettem: eklektikusan, de harmóniában egymással. A szabadban bátran használjunk fényfüzéreket, mécseseket, hangulatos lámpásokat, ezekkel fokozva a hatást.

815fe4d02b0980ea90cf36a25e85c331.jpg

(nyugalmas sziget...)

51a6733d0f1569ddeda8dbd00ee4d157.jpg

(...vagy trendi bár)

  • színek terén legyünk körültekintőek, mivel a motívumok igen meghatározóak. Alkalmazhatjuk pusztán a motívumokat natúr színekben, fehérben, fa alapanyagokkal, vagy kombinálhatjuk ezeket a zöldes tónusokkal, amennyiben természetközeli összképre vágyunk. Ha szeretjük a színesebb enteriőrt, a kékek, rózsaszínek, fémek, sárgák, pinkek is bevethetőek. Ezekkel bánjunk óvatosan, átgondoltan. Azonban a merész húzások lélegzetelállítóak lehetnek.

64cd8b304a4e9dcfee017549839d5eac.jpg

 

782cbe7897d9c04e2f7982026c1fa1f2.jpg

  • apróbb kiegészítőkért érdemes felkeresni olyan boltokat, amelyek már itthin is könnyedén elérhetőek: a Butlers, a Zara Home, esetleg a H&M Home részlegén kincsekre bukkanhatunk, ráadásul barátságos áron.
  • ügyeljünk  a részletekre. A hatásos, stílusos dekorálás kulcsa a textilek, motívumok, anyagok és kiegészítők egyensúlyának megteremtése.

2d47f3db3476b7c6f9b1b148aa2f8966.jpg

(gyerekszobában is nagy sikert arat)

(képek: pinterest)

Jó tervezést! Ha pedig eltévedtél a színek, minták, lehetőségek útvesztőiben, fordulj szakemberhez, klikkelj ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7614816504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása