Oázis a lakásban
2019. március 08. írta: ezazahaz

Oázis a lakásban

A tél vége, tavasz eleje az az időszak, amikor még inkább ránktör a vágy, hogy körbevegyük magunkat zöld (és nem zöld) növényekkel, bevigyük lakásunkba a tavaszt. Mostanság amúgy is roppant népszerű a növényekkel való dekorálás; mindenhol csodás és inspiráló képekbe botlunk. Sokakat elbizonytalanít azonban a növények gondozásának problémája („ó, én úgyis legyilkolom őket”). Vagy éppen az elrendezésük okoz fejtörést („valahogy mégsem olyan lett, mint a magazinokban”). Az alábbiakban nézzünk néhány ötletet, praktikát, hogy ne csak természetes és szép, de még egészséges is legyen otthonunk dekorációja.

54825523b8e2d8c37183a98d3a21c0e1.jpg

Először is pár tipp a növények kiválasztásához:

  • mindig vegyük figyelembe a helyiséget, ahova a dekorációt szánjuk. A nagy ablakokkal rendelkező, sok természetes fényt kapó helyiségekbe nyugodtan válasszunk napfénykedvelő növényeket, míg ablaktalan, párás fürdőkbe olyanokat, ami azt a környezetet kedveli. Ilyenek a páfrányok, az aloe vera, a kukoricalevél, stb.

7c9eebe12e5b1183d137b999d3ca04ee.jpg

  • ha a locsolás és a gondozás nem az erősségünk, válasszunk igénytelen, kevés odafigyelést igénylő, szívós fajtákat. A szobai futóka, az aloe vera, a kukoricalevél, az anyósnyelv, a majomfa, a karácsonyi kaktusz ilyenek.
  • ha háziállatunk és/vagy gyermekeink vannak, a növény vásárlásakor mindig kérjük ki a szakképzett eladó/kertész véleményét. Akadnak csodaszép, ám mérgező vagy ártalmas anyagokat tartalmazó növények. Például ilyen a könnyező pálma, ami fenséges dekoráció lehet, de a virágai és gyökere mérgezőek.Ha megbízható helyen vásárolunk (a kertészetek ilyenek), mindig megfelelő információhoz juthatunk.
  • a növények kivasztásakor figyeljünk arra, hogy – levelesek esetén – dús, burjánzó darabot válasszunk. Ellenőrizzük, hogy hozzávetőleg egyenletes-e a levelek elhelyezkedése, van-e rajta friss hajtás, szimmetrikus-e a forma. A levelek természetesek legyenek, ne vonja be azokat filmréteg, vagy viaszszerű anyag. A színe legyen élénk; szárai, levelei pedig rugalmasak.

5deafd381def132eba80187456275085.jpg

  • virágos növények esetén ne válasszuk a teljes virágzatukban pompázó példányokat, mert legtöbbször csak kis ideig őrzik meg ezt az állapotot. Inkább egy kevesebb virággal, de számos bimbóval rendelkező darabot vásároljunk. Kivétel a flamingóvirág, ami sokáig megőrzi virágait.
  • mindig ellenőrizzük a talajt – ne legyen se túl laza, se túl tömör. Illetve a kártevőmentességet.

 
0ea3a715e6544d9cfc7e2ec198b6be8f.jpg

Nos, ha felmértük igényeinket, nézzük, hogyan is lehet néhány növényből dekoráció; otthonunk dísze.

  • első és talán legfontosabb trükk: rendezzük őket csoportokba. A csoportos elrendezés hatása egy-egy szoboréval, installációéval vetekszik.

15ffb81ad4ce9d24c83eed5e4932f323.jpg

  • a páratlan számú növénycsoport spontán és organikus, míg a páros elrendezés, szimmetrikus, szigorúbb vagy épp drámai lehet.

3f88ade989938d86c718674ada13bcf9.jpg

  • válogassunk össze különféle méretű növényeket. Ezzel nagyon természetes, laza környezetet teremthetünk.
  • vagy érdemes többféle alakzatú és kiterjedésű növényt csoportosítani. Szintén természetes hatást kelt egy magasra nyúló, egy terebélyes és pl. egy lecsüngő példány kombinációja.
  • igyekezzünk a hasonló igényűeket egy szettben elrendezni; így a saját dolgunkat könnyítjük meg. (Pl: heti egy locsolás.)

5d6c6810615459b28be35cde11bf16da.jpg

  • a színválasztáskor is gondolkodjunk előre: a hasonló színű növényeink egységes, kompakt képet mutatnak, míg a színesebb levelek, eltérő árnyalatok bohókásabbak.

939b2f5f1ccbe35996c006c7dbfd6ee2.jpg

  • a cserepek, kaspók lehetnek egységesek, hasonló felületképzéssel. Elegáns benyomást mutathatnak. A kosárkák, természetes anyagok, agyagcserepek pedig végtelen módon kombinálhatók aszerint, milyen stílust szeretnénk otthonunkban.
  • ha mégis idegenkedünk a fenti megoldásoktól, akkor tegyünk egy próbát a zöld falakkal, zuzmódekorációkkal. Gyakorlatilag gondozásmentesek, ugyanakkor impozáns elemei a tereknek.

zoldfal.jpg

d70605fc089bb6fd1460c87688b098f2.jpg

  • amennyiben még tervezes vagy átalakítás alatt áll otthonunk, érdemes a tervekben jelölni azokat a helyeket, ahova a növényeket szánjuk. Legyen tudatos az elhelyezés, hiszen a többi dísztárgyunk helyét is végiggondoljuk. Akkor lesz meggyőző a végeredmény, ha magabiztosak és nyitottak vagyunk. Amennyiben bizonytalankodunk, megéri szakember tanácsát kérni, hogy abban a közegben élhessünk, amit elképzeltünk magunknak és a családunknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1414677566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása