Skandináv hangulat - meleg otthon
2019. június 09. írta: ezazahaz

Skandináv hangulat - meleg otthon

Északi fények

Az előző posztomban tobzódtunk a színekben és a mintákban, úgyhogy ezúttal nyugodtabb vizekre evezünk. A skandináv irányzatot gyakran azonosítják az IKEA kínálatával. Habár az áruházban jó pár Skandináviából eredő motívum, szín, design megtalálható, mégsem tekinthetünk el attól a ténytől, hogy a sorozatgyártásban készülő bútorok és kiegészítők önmagukban nem adják vissza az északi otthonok hangulatát. Ezen lakások, házak esszenciája a személyesség; a lakó(k) életének, kényelmének kiszolgálása, a nyugodt, minden kimódoltságtól mentes hangulat. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a XX. század elejétől a skandináv régiónak kimagasló designereket és alkotásaikat köszönhetjük. Arne Jacobsen, Poul Henningsen, Greta Grossman, Hans Wegner, – hogy csak néhányukat említsem – , nemcsak a lakberendezési felfogásban hagytak mély nyomokat, hanem ikonikus bútoraik a mai napig az otthonok szerves részei, büszkeségei. A modern, mai letisztultság és a múlt század (főként a századközepi modern) klasszikusaival lép kölcsönhatásba, mindezt teszi úgy, hogy visszanyúlva a gyökerekhez, a természetközeli népekre jellemző naturális anyagokat helyezi középpontba. Lássuk, mit is jelent ez pontosan, hogyan csempészhetjük saját otthonunkban ezt a barátságos, praktikus miliőt.


arnejacobsen_eggchair.jpg

(Arne Jacobsen méltán világhírű tojásfotelje)

  • a skandináv irányzat egyik pillére a már említett természetes anyagok. A fa, a gyapjú, a bőr, az agyag, minden skandináv otthonban fellelhetőek; megbecsült alapok. Használjuk bátran ezeket, mert nemcsak szépek, de hosszútávon is kiszolgálnak bennünket.

23d1fb2598a614290737b538b6d6e67a.jpg

(Gyapjúszőnyeg, vászon bútorszövet, faasztal, lenfüggöny - a természet mindenütt teret nyer)

  • csakúgy a kézi készítésű, sokszor tradicionális kiegészítők. A szőttesek, a kézzel festett agyagedények, kerámiák, esetleg hímzések. A faragványok, etnikus darabok is kiemelt szereppel bírnak.

33c1b9ef176e6cdf2031864c72b64c57.jpg

(egyedi dán dekorációk)

  • a dekorációk sokszor ábrázolják a természetet: erdők, fa motívumok, vadállatok, rénszarvas, gleccserek, fjordok, hegységek, stb. Nyugodtan szemezgessünk ezekből a témákból, legyen szó akár a legegyszerűbb poszterekről. Természetesen, a valódi növények is rendkívül fontos szerepet játszanak, bánjunk velük nagyvonalúan.

2e2158121f7fe2f3cce7ddcac7e480c5.jpg

  • a fesztelen otthonosság a másik fő jellegzetesség. Természetes, világos színvilág, puha, helyenként élénk kiegészítő árnyalatokkal – tökéletes összhangot eredményez.

c5d7b6d6a142220f6c19bfa61c20977b_1.jpg

(spontán és élénk színfoltja a lakásnak...lehetne egy konyha ennél lazább?)

  • ez fokozható, ha az ablakok, erkélyajtók esetében kevés, fehér árnyokolót alkalmazunk csupán, illetve, ha tükröződő felületekkel is játszunk a térben.

hanswegner.jpg

(Hans Wegner székei mai enteriőrben <3)

  • a bútorok formavilága már-már egyszerűnek mondható, letisztult, átgondolt. Semmi fodor, semmi csicsa, inkább az elegáns visszafogottság a meghatározó. A bútorok szövetei is természetes anyagúak: jellemzően vásznak. A kanapékat, foteleket, székeket általában párnákkal teszik még hívogatóbbá. Válasszunk (mű)szőr párnákat, kötött, horgolt, gyapjúfonalból készült takarókat.

69b82aa267d2d89cf63dae03cbd61a6f.jpg

  • a harmadik legfontosabb elem pedig maga a tulajdonos, a lakó. A lakásba lépve rögtön látható, ki mivel szeret foglalkozni, tükrözi a lakók személyiségét. A könyvszekrények, a tárolás egy része nem eldugott és zárt, hanem mintegy dekorációs funkciót is betöltve, nyitott, praktikus és egyszerű. A saját készítésű dekorelemek, személyes fotók, könyvek, biciklik, hangszerek, gyerekrajzok, szinte minden esetben szem előtt vannak.

1d86b095b5c5ded0e366f49f45b43892.jpg

(Tökéletes keverés: mid-century szekrény, személyes dekoráció, és persze, gitárok)

967db0a759a010fe2fdb32b42cbb4c48.jpg

(Minden kéznél: stílusos tárolás)

 

Skandináv otthonra vágysz, de nem tudod, hogy vágj bele? Kattints ide, és közösen megoldjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2814886256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása