Pucér falak helyett - faldekorálás
2019. április 07. írta: ezazahaz

Pucér falak helyett - faldekorálás

Dekoráció a falon

gallerywall_black.jpg

Sokszor merül fel a kérdés, – főképp, miután felújításon esik át valamely helyiség – mi is kerüljön a falra? Vadonatúj a burkolat, igényesen össze lettek válogatva a bútorok, ám a kiegészítőknél mégis valahogy elakadunk. Néha a probléma a színválasztás. Máskor a stílussal kapcsolatosan bizonytalanodunk el. Vagy megint szembejön egy „mindenkinél ez lóg a falon” tükör/poszter/kép/stb., ami végképp kioltja a dekorálási ihletünket. Ilyenkor érdemes hátra lépni egyet (akár szó szerint is:)) és picit végig gondolni, mit is szeretnénk elérni a díszítéssel. A dekoráció személyes dolog, ez az utolsó simítás az otthonunkon, és valójában, – amennyiben gondosan válasszuk meg a darabokat – ez árul el legtöbbet rólunk. Tehát, első tanács: sose válassz olyan alapon, hogy „másnál is jól mutat”.

a591c894b80174a08c2a84bbd2e96976_1.jpg

Amennyiben már rendelkezünk néhány festménnyel, falra akasztható dísztárggyal, egyszerű a dolgunk: keressük meg azt a helyet és közeget, ami igazán kiemeli az alkotást. Ha még nem választottunk semmit, akkor érdemes ötletelni: galériába, kiállításokra ellátogatni. Nincsenek aranyszabályok; nem szükségszerű minden háztartásba festménynek függenie a falakon. Plakátok, poszterek, grafikák, akvarell, nyomatok, fotók (akár fekete-fehérek), gyerekeink művei, saját készítésű tárgyak, gyűjtemények, növények…csak a fantáziánk szabhat határt. Minél személyesebb, minél intenzívebb az érzelmi kötődés az adott tárggyal, annál otthonosabbá válik a közeg, amelyben élünk.

4c9a8d8193864c3953c9ae0295fba426.jpg

Nézzük, milyen lehetőségeink is vannak. Természetesen, ezúttal is a teljesség igénye nélkül:

  • nagy falfelületen könnyedén hozhatunk létre hangsúlyos fókuszpontot, ha egy hatalmas, színben kontrasztos vagy éppen a fő bútorelemekkel megegyező színű, de ez esetben izgalmas textúrájú művet helyezzünk el.

egynagy.jpg

  • ha ennyire nem vagyunk merészek, szettben is gondolkodhatunk. Ilyenkor 2-3, összekapcsolódó képet válasszunk.

ef41ec8dd1e30a4e68f16371dad2a145.jpg

  • használhatunk képtartó polcot, amire aztán különféle méretű kereteket helyezünk el. Itt érdemes pontosan, előre tervezni, hogy harmonikus legyen a végeredmény. Játszhatunk a keretek, képek színeivel is.

keppolc.jpg

  • ha akadnak unalmas, de szűkebb falszakaszok, akár oszlopszerűen, egymás fölé is helyezhetjük a képeket. Amennyiben azonos méretűeket választunk, gyönyörű rendszert hozhatunk létre. A különböző nagyságúak, megfelelő színekkel kombinálva viszont bohém, életteli színfoltot képeznek.

0051ab8e23886d09d5441eafd7c34544.jpg

  • főképp szűkebb, hosszabb helyiségekben, pl. közlekedő folyosókon érdemes sorokat létrehozni. Az egységes, minimalista összekép titka: azonos keret- és képméretek, paszpartuk, tökéletesen egyenes elhelyezés.

sor_folyoso.jpg

sor_lepcso.jpg

(lépcsők mentén is rendkívül dekoratív a hatás)

  • talán a legnagyobb kihívást a galériafalak megtervezése és kivitelezése jelenti. De a hatás is óriási. Ehhez ma már akár sablonokat is vehetünk vagy kereshetünk a neten. Mint szinte mindenben, itt is az arányok határozzák meg a végeredményt. Bátran vigyük bele élményeinket, saját képeinket, személyiségünket.

pottery-barn-2.jpg

(különféle fotók és tárgyak stílusosan)

25cd6757aaaf971c73727766bd805d38.jpg

  • amennyiben nem vagyunk hívei a képeknek, választhatunk más tárgyakat is, amelyek a falra helyezhetők. Ha gyűjteményünk van, azt is használhatjuk dekorelemként.

eeda96a7866a85db4030b65e2859f9e9.jpg

(és te mit gyűjtesz?)

gallerywall_kul.jpg

(nincsenek szabályok - személyes és merész)

  • sőt, bátran kombinálhatjuk a képeket, fotókat, dísztárgyakat könyvespolcokon is. Ilyenkor érdemes a nagy méretű, igényes albumainkat is felhasználni a díszítéshez.

397fbc06b8ae13925387af6f85ec163e.jpg

(képek forrása: pinterest)

Jó tervezgetést és dekorálást! Ha pedig szükségetek van egy kis segítségre, keressetek bátran:)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3614747679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása