Álomból álomkonyha – konyhatervezés
2019. április 02. írta: ezazahaz

Álomból álomkonyha – konyhatervezés

Álomból álomkonyha – konyhatervezés

266475a1f55c7ddd07afdc2b2d3c3baa.jpg

Akár építkezés, akár lakásfelújítás kerül szóba a konyha központi kérdéssé válik. Pontosan érezzük, mennyire fontos, hiszen legtöbbször itt találkozik a család. Amennyiben étkező is kapcsolódik a térhez a vendéglátás jelentős része is itt zajlik. Sőt, sokan dolgoznak az étkezőasztalnál laptopon, gyerekek írnak házi feladatot, vagy épp összeül a család és előkerülnek a társasjátékok. Egyfelől technikailag kifogástalanul kell működnie a konyhánknak; biztonságos teret kell nyújtson az ételkészítéshez, ki kell elégítenie a lakók szükségleteit; másfelől pedig elvárás, hogy esztétikailag is nyűgözzön le bennünket. Nem véletlen, hogy fokozottan koncentrálunk erre a helyiségre, hiszen a konyha, azon túl, hogy stílusa ízlés dolga, kialakítása komoly átgondolást és tervezést igényel.

5462009996157e998c1bc2e68eeb33b4.jpg

Nézzük a legfontosabb szempontokat:

  • mindig vegyük figyelembe a konyha elhelyezkedését a lakásban/házban. Hogyan kapcsolódik a helyiség a lakótérbe? Főzőkonyha? Az étkező is itt kapott helyet? A nappalival egy légtérben található?
  • vegyük figyelembe a család, azaz a használók méretét, összetételét, korát. Teljesen más igények merülhetnek fel egy fiatal pár első konyhája tervezésekor, mint egy hat-nyolc fős, kisgyermekes családnál, vagy egy idős egyedülálló esetén.21b740a2ff3ca5fffadeb15507df1033.jpg

(konyha-előszoba kapcsolat elegáns megoldással)

  • a szokások is nagyban befolyásolhatják a kialakítást. Szeretjük vendégül látni a családot és a barátokat? Gyakoriak a nagy ebédek? Esetleg üzleti célból is érkeznek hozzánk vacsorákra, kisebb fogadásokra? Vagy éppen a „házunk a várunk” és legtöbbször a lakók használják a konyhát/étkezőt?
  • a pultok és gépek elhelyezésekor mindig vegyünk figyelembe a lakók magasságát. Gondoljunk csak Julia Childra, aki nemcsak szakácsművészetével, de magasságával (188 cm) is kitűnt. A férje ehhez az extra testmagassághoz igazítva készítette el az álomkonyhát.
  • ergonómia és biztonság. No, ezt sokan igen lazán kezelik, pedig ennek figyelembevétele biztosítja a biztonságos és gördülékeny ételkészítést, elő- és utómunkálatokat. A konyha a legveszélyesebb helyisége otthonunknak. Itt vannak a vágóeszközök, a forró felületek, edények, olajok, tepsik. Itt cseppenhet le a legtöbb folyadék, ami aztán csúszhat. Itt a legfontosabb, hogy a munka sorrendjét, az általános teendőket kiszolgáló egységeket megfelelően rendezzük el. Csakis az ergonómiai szempontból tökéletesen megtervezett konyha lesz sok éven át imádott, és jó esetben balesetmentes közegünk.

Ergonómia és a háromszög

balkez.jpg

(fordított munkasorrend - balkezes séfeknek)

Külön kitérnék a legalapvetőbb, ám legtöbbször elhibázott technológiai sorrendre. Ez a sorrend pedig az alábbi lépésekből áll:

  • tárolás (kamraszekrény, hűtő, egyéb tárolóhelyek)
  • előkészítés (pult, pult, pult)
  • tisztítás (mosogató, mosogatógép)
  • ételkészítés (pult és főzőlap/tűzhely)
  • tálalás (megint csak pult)

Nyilván ez az ideális munkafolyamat lebonyolításához szükséges tökéletes sorrend, ám szélsőséges esetekben (pl. pici konyha), nyomós indokkal eltérhetünk ettől. Ekkor jó, ha szakemberrel tervezünk közösen.21f9ec15e3a80dd29460e5a546ff125f.jpg

(kis alapterületen sem kell lemondani a társasági életről)

A három sarkalatos gócpont a konyhában a hűtőszekrény, a mosogató, illetve a tűzhely. Az ezeket a területeket összekötő nyomvonal pedig a munkaháromszög. Ez a nyomvonal ideális esetben hat méter körüli, mivel így kényelmesen lehet dolgozni, anelkül, hogy maratoni távokat kéne szaladgálnunk a konyhánkban.

  • ha magas vagy kombinált hűtőszekrényt tervezünk, azt mindig a konyhasor szélére, ha szükséges kamraszekrény, amellé állítsuk. Amennyiben pult alá beépített, kis méretű hűtőnk van, azt rugalmasabban helyezhetjük el, de a sorrendet ebben az esetben is érdemes betartani.
  • tűzhely/főzőlap esetében nem jó opció az ablak alatti szakaszt választani, mert a páraelszívót nem tudjuk fölé rögzíteni. Másik gyakori hiba, hogy a pultszakasz végére kerül. Ekkor nem lesz mellette pultrész, ahova főzés közben pakolhatnánk vagy félrehúzhatnánk egy forró edényt. Mindig ügyeljünk arra, hogy a tűzhely mindkét oldalán legyen elegendő szabad hely.
  • a mosogató helye sokszor a már meglevő vízkiállás függvénye. Mindig tervezzük mellé a mosogatógépet is a bekötés miatt, illetve a be- és kipakolásnál is hasznos, ha egymás mellett állnak. Ablak alatti mosogatómedence elhelyezésekor ügyeljünk az ablak nyithatóságára. Ma már számos lehajtható, süllyeszthető csaptelep létezik, ám ezek ára megfontolásra késztethetnek minket. (Kimondom inkább: drágák.)

És akkor a legnépszerűbb hibák:

  • a tűzhely/főzőlap, valamint a mosogatómedence egymás mellé helyezése. Ne tegyük. Veszélyes és még kis helyen is felesleges kényelmetlenség. Legalább 30-60 cm hely legyen a két zóna között, így folyamatos marad a technológiai sorrend.569204e0add79b718e74185e7d6d1799.jpg

(bőséges munkafelület a mosogató és a főzőzóna közt, áma falhoz illesztett tűzhely ekkora konyhában főben járó bűn:))

  • ütközések. Elterveztük a szép, új konyhánkat, de nyitott ajtókkal nem néztük meg a látványtervet és az ajtófrontok összeütköznek, vagy épp a fogantyúktól nem lehet kinyitni a méregdrága bútorunkat. Megspórolható bosszúság.
  • mosogatógép a sarokban. Fennállhat a fenti probléma: nyithatatlan, használhatatlan, hozzáférhetetlen. Mindenképpen ellenőrizzük le. Nem biztos, hogy nem működik, de ne adjunk esélyt a becsúszó hibáknak, sok költséggel járhat a kiküszöbölésük.

Megoldás: ezek a hibák egyből szemet szúrnak, ha nem csak papíron tervezzük meg a helyiséget, hanem falnézetek, illetve 3D látványtervek is készülnek róla. Érdemes a végleges látványtervből egy nyitott ajtós verziót is készíttetni, mert azonnal kiderül, mit kell esetlegesen módosítani. További előnye a látványterveknek, hogy a kapcsolódó tereket is bemutathatjuk, ami által a frontválasztás, burkolatok, pultok kiválasztása jóval könnyebbé válik.0401konyha_mosogatogeppng.png

(látványtervi vázlat a frontok ütközését kiküszöbölendő)

Az alábbi, általam tervezett konyha és étkező példáján mutatom be, hogy is lesz egy papírra rajzolt vázlatból háromdimenziós látvány. (A terv egy modern, etno elemekkel hangolt családi ház konyhája, illetve étkezője. Sok naturális elemmel, valamint az utazások során beszerzett népi- illetve műtárgyakkal). A képeken látható a berendezési terv, ami kétdimenziós felső nézet. Itt nyomon követhető, mi hova kerül – természetesen, előzetes megbeszélések, igényfelmérés, a megrendelővel történő egyeztetések nyomán. untitled-3.pngA második felülnézeti kép a már színezett berendezési terv. Itt már valamelyest látható a kapcsolódó terek hangolása, alapszínei, a bútorok helye, stb. falnezete2.pngA falnézeteken a bútorok, gépek pontos elhelyezését láthatjuk. A valóságban ezt méretezve (gyártáshoz, szereléshez megfelelő állapotban) kapja a megrendelő. De még mindig lehet többet és jobbat. Erre szolgál a 3D látványterv, ami bemutatja a lakás vagy helyiségek harmóniáját, a dekorációt, részleteket. Jóval közelebbi élményt biztosít, mint egy felülnézeti ábra. 0401konyha_komplett.png

(Konyha látványterv - ArchlineXP 2018 tervezőprogrammal)

További  képeken az egymáshoz kapcsolódó tereket is szemrevételezhetjük:

0205etkezo.png

0124_etkezo_etno.png

(A konyha és az étkező komplex terve - ArchlineXP 2018)

A képeket az ArchlineXP 2018 tervezőprogrammal készítettem, ami a helyiségekben háromdimenziós panorámanézetekre is alkalmas.

Jó tervezgetést! Amennyiben hasonló színvonalú tervekre, 3D nézetekre vágysz, akkor pedig bátran keress meg az oldalt található elérhetőségeken.:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr614734183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása