Hátvéd a konyhában
2019. március 03. írta: ezazahaz

Hátvéd a konyhában

Hátvéd a konyhában

A konyha központi szerepet játszik a család és az otthon életében; akár egy fős minisarokról, akár 10-12 személy kiszolgálására alkalmas gigakonyháról van szó. A kialakítás, a padló, az ajtófrontok folyamatos beszédtéma körülöttünk. Szerencsére mostanság a konyhai hátfalról is egyre több szó esik, egyre bővül az a paletta, amelyről kiválaszthatjuk a számunkra legtetszetősebb megoldást, pénztárcánknak megfelelő technológiát. Most ezt a témát járjuk picit körül, a teljesség igénye nélkül: megnézzük mi létezik csempén innen, csempén túl.8138d04790576f8d3536c1e56ec21fde.jpg

A konyhai hátfal nem csupán dekorációs célokat szolgál, de ezen szerepe sem elhanyagolható. Bizonyos statisztikák szerint, elébb szemléli meg a belépő ezt a részletet, mint konyhánk padlóját. Az sem mindegy, hogy a helyiségben töltött idő alatt, mi van a szemünk előtt: van-e miben gyönyörködnünk, kihangsúlyozza-e a bútor szépségét, karakteressé varázsolja-e a teret, személyiségünkhöz illik-e? Mindemellett feladata, hogy óvja a bútort, a falat a vízfröccsenések, befolyások, rosszabb esetben nagyobb vízibalesetek ellen. A tűzhely/főzőlap felett még nagyobb az igénybevétel: fröccsenő étel, olaj, zsíros szennyeződések. Tehát, mielőtt a hátfal burkolatát kiválasszuk, mindenképp gondoljuk át azt is, mennyi és mekkora kihívással kell megküzdenie majd. Egy teakonyha/melegítő konyha sokkal kevesebb és enyhébb szennyeződésnek kell ellenálljon, mint egy kisgyermekes család helyisége, főleg, ha aktív, folyamatos ott a tevékenység. Lássunk néhány megoldást:7ad02e0fc537f74d3a5635d6f98684cd.jpg

  • A legelterjedtebb megoldás a falicsempe burkolat. Nem kell legyinteni a szó hallatán, hiszen mostanság annyiféle minőségi burkolat közül választhatunk, mint eddig soha. Ráadásul a különleges csempékhez választhatunk különleges felrakási sémákat is. Legyünk bátrak!

32f82563dd745551e49edc58580c12c2_1.jpg

  • A mozaikok, cementlapok hasonló technikával kerülnek a falra. Az előbbiek közt számtalan elegáns változatot találhatunk, az utóbbiakból rusztikus vagy mediterrán darabokat lelhetünk

.e0a5592ecd5b75b442969290b7a4424d.jpg

  • Az edzett üveglapok szintén népszerűek. Felkerülhetnek önmagukban a RAL-színskála színeiben vagy tapétára, de akár még textilre is. Az üveg takarítása nagyon könnyű, felülete nem karcolódik. Hátrányként talán csak az árát említhetnénk, ami nem olcsó.

64ec4d078184c0ef7951d9532b9707b5.jpg

  • Felfuttathatjuk a pult anyagát a falra. Nagyon kompakt, elegáns hatás érhető el. Hátránya, a pult anyagvastagságának (a falon nagyon szembetűnő lehet) „eltüntetése”, de erre is akadnak trükkök. A polcok, faliszekrények elhelyezésével kijátszhatjuk a problémát.

c1bf6fffc0bd041dbc29a74c1e4b2895.jpg

  • A vízálló festékek akkor tehetnek jó szolgálatot, ha éppen kifutottunk a büdzséből. Talán a legolcsóbb megoldás mind közül. Ügyelni kell az alapozásra és a festék megválasztására is.
  • A falipanelek alkalmazásával is gyors eredményt érhetünk el és még a zsebünkbe sem kell túl mélyen nyúlni. Persze, akadnak ebből is magas minőségű, és ehhez passzoló árú darabok, de gazdaságos megoldások is akadnak szép számmal. Érdemes megnézni az Ikea kínálatát.

panel.jpeg

  • A tükör és a fém borítás feltehetően a legpazarabb látványt tudja nyújtani. Azonban mielőtt fellelkesednénk, gondoljuk át a magunk és a család főzési szokásait, mert ez a két felület a legkényesebb és legkörülményesebben tisztítható. Ha folyamatos a főzőcske és még dolgos, „segítő” gyerekkezek is akadnak a konyhánkban, gondoljuk át a tervet! Ha kíméljük a helyiséget, ritka a főzés-sütés, érdemes belevágni, mert a hatás nem marad el!

famhatlap.jpg

 

36ea25a4bcb4f78f9876552cc112dc2a.jpg

  • A fa, a (szeletelt) tégla és természetes kő a lehető legrusztikusabb hatást képes nyújtani. Itt is érdemes mérlegelni az igénybevétel/takarítás mértékét. Mindig kérjük ki szakember véleményét a megfelelő felületkezelésről, impregnáló szerekről.

tegla.jpg

  • Érdemes megemlíteni a Coriant, ami egy fantasztikus alapanyag. Szinte végtelen, láthatatlan illesztésekkel rendelkező felület hozható létre belőle. A pult, a hátfal, a mosogató, stb mind-mind létrehozható ugyanabból az anyagból. A színválaszték hatalmas, ráadásul a felülete is speciális, a konyhai különleges igénybevételhez ideális. Ugye, nem is kell mondanom: hátránya az ára.

corian.jpg

  • Végül pedig egy roppant érdekes anyagot említenék meg, a Slate-lite-ot. Valójában ez egy kőfurnér, aminek a vastagsága, azaz vékonysága, lehetővé teszi, hogy az anyag hajlítható, jól illeszthető és könnyű legyen, amellett, hogy a felső réteg valódi kő/márvány/stb annak minden szépségével jelenik meg a felületen. Felrakása egyszerű, felületkezeléséhez, tisztításához pedig a forgalmazó számtalan anyagot kínál. Nagy előnye, hogy a konyhai hátfal akár a nappali kandallójának burkolataként is visszaköszönhet; így teremthet egységet és eleganciát otthonunkban.

slatelite.jpg

Legyünk merészek és ha bizonytalanok vagyunk, forduljunk szakértőhöz!

A bejegyzés trackback címe:

https://ezazahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3014665171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása